Πώς να βοηθήσετε το σκύλο σας να πάρει βάρος
Καταρχήν θα πρέπει να δούμε σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις που στόχο θα έχουν την απόκτηση επιπλέον βάρους από τον σκύλο σας.
Υπάρχει περίπτωση λοιπόν ο τετράποδος φίλος σας να έχει κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση ή να ταλαιπωρήθηκε από κάποια δύσκολη ασθένεια με αποτέλεσμα να έχει χάσει βάρος . Εφόσον λοιπόν ολοκληρώθηκε επιτυχώς η χειρουργική επέμβαση ή αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά η ασθένεια που ταλαιπώρησε το κατοικίδιο σας , είναι σημαντικό να φροντίσετε στην συνέχεια όπως ο μικρός σας φίλος ανακτήσει με σωστό τρόπο το βάρος που έχασε ώστε να επανέλθει σε μια άριστη θρεπτική κατάσταση.
Ποια είναι η άριστη θρεπτική κατάσταση του σκύλου σας ;
Το σωστό βάρος διαφέρει σε κάθε σκύλο, ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και το φύλο του. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να σας ενημερώσει για το ιδανικό βάρος του σκύλου σας και θα πρέπει να σας βοηθήσει να υπολογίσετε το βάρος που θα πρέπει να πάρει ο μικρός σας φίλος ώστε να είναι σε άριστη θρεπτική κατάσταση .
Ένας γενικός κανόνας για την εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης του σκύλου σας είναι ο εξής . Εάν ένας σκύλος είναι σε άριστη θρεπτική κατάσταση τότε θα πρέπει να μπορείτε με την ψηλάφηση να μετρήσετε τις πλευρές του και τις άκανθες των σπονδύλων του , αλλά δεν θα πρέπει να μπορείτε να τις βλέπετε από απόσταση ή να σας αγκυλώνουν έντονα στο χέρι καθώς τον χαϊδεύετε , κάτι που θα σήμαινε ότι το ζωάκι σας είναι τουλάχιστον ελιποβαρές . Επίσης ένα ζώο που σας δυσκολεύει ή που θα είναι αδύνατον με την ψηλάφηση να μετρήσετε τις πλευρές του ή τους σπονδύλους του είναι σίγουρα υπέρβαρο ή και παχύσαρκο.
Παρακάτω σας δίνουμε ένα σχήμα με το οποίο θα μπορείτε να εκτιμήσετε πρόχειρα την θρεπτική κατάσταση κατοικίδιού σας .
Πως θα σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα διατροφής για την απόκτηση βάρους από τον σκύλο σας ;
Αφού λοιπόν εκτιμήσετε σωστά και πάντα με την συνδρομή του κτηνιάτρου σας την θρεπτική κατάσταση του σκύλου σας και στην συνέχεια υπολογίσετε με ακρίβεια το επιθυμητό βάρος στο οποίο θέλετε να φτάσει αυτός , τότε το επόμενο βήμα σας είναι να κάνετε ένα διατροφικό πρόγραμμα ώστε η πρόσκτηση βάρους να γίνει ομαλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού του.
Σε αυτό το διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας δύο βασικές παραμέτρους. Την ποσότητα της τροφής που θα πρέπει να λαμβάνει το ζώο σας σε κάθε γεύμα του αλλά και την ποιότητα αυτής.
Ποσότητα και συχνότητα γευμάτων
Δεν πρέπει λοιπόν να υπερφορτώνετε το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας κατά την φάση αυτή της ζωής του, με μεγάλες ποσότητες τροφής, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές (εμετό, διάρροια) που θα δυσκόλευαν την επιτυχία της προσπάθειας σας ή και θα την καθιστούσαν αδύνατη. Πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι σε αυτή την φάση της ανάρρωσης του κατοικίδιου σας το πεπτικό του σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και για αυτό πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να μπει αργά και ομαλά στην φυσιολογική του λειτουργία.
Συνήθως είναι σωστό να δίνετε στο σκύλο την ημερήσια ποσότητα τροφής που πρέπει αυτός να καταναλώνει, μοιρασμένη σε δύο γεύματα. Για ένα σκύλο όμως που θέλουμε να πάρει βάρος αυτό ίσως δεν είναι αρκετό . Θα ήταν καλύτερα σε αυτή την περίπτωση να χορηγούνται στο ζώο σας περισσότερα και μικρότερα γεύματα ώστε να μην υπερφορτώνεται το πεπτικό του και να δίνετε η δυνατότητα στον οργανισμό του να αξιοποιεί καλύτερα την χορηγούμενη ποσότητα τροφής.
Ποιότητα χορηγούμενης τροφής
Αλλά και η ποιότητα της χορηγούμενης τροφής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της δίαιτας απόκτησης βάρους από το σκυλάκι σας. Σε ένα ζωάκι λοιπόν που αναρρώνει από κάποια χειρουργική επέμβαση ή κάποια ασθένεια , είναι σημαντικό να μην δυσχεράνετε την ομαλή λειτουργία του πεπτικού του συστήματος χορηγώντας του μια τροφή που θα είναι δύσπεπτη με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος , κακής ποιότητας πρώτες ύλες ή φτωχή σε ιχνοστοιχεία , μέταλλα και βιταμίνες.
Συνήθως λοιπόν πρέπει να ταΐζετε τον σκύλο που αναρρώνει και θέλετε να πάρει κάποιο βάρος μια τροφή που θα είναι υψηλής ενεργειακής περιεκτικότητας , με πρώτες ύλες άριστης ποιότητας και πλήρης σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά , ώστε να μπορείτε να του χορηγείτε περισσότερα γεύματα ημερησίως σε μικρή ποσότητα για να μην υπερφορτώνετε το πεπτικό του σύστημα και να βοηθάτε έτσι τον οργανισμό του να αφομοιώσει ευκολότερα και αποτελεσματικότερα την χορηγούμενη τροφή.
Ο κτηνίατρος σας λοιπόν θα πρέπει να σας συμβουλεύσει ανάλογα με την χειρουργική επέμβαση που έγινε στο ζώο σας η την ασθένεια που αυτό πέρασε , για το είδος της τροφής που θα πρέπει να του χορηγήσετε , αλλά και για την συχνότητα και την ποσότητα των γευμάτων του, ώστε η απόκτηση επιπλέον σωματικού βάρους από αυτό να γίνει με τον ασφαλέστερο και σωστότερο τρόπο.
Υπάρχουν περιπτώσεις που ο κτηνίατρος σας θα εκτιμήσει ότι το ζώο σας θα πρέπει να τραφεί με κάποια τροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε κάποιες άλλες που αυτό δεν ενδείκνυται . Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκτιμήσει ότι η τροφή του ζώου σας πρέπει να έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών και σε κάποιες άλλες μικρή . Αυτά λοιπόν και άλλα πολλά είναι θέματα που μπορούν και πρέπει να λυθούν σε συνεργασία με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το σκυλάκι σας.
Δείτε περισσότερες σκυλοτροφές για ειδική διατροφή στον παρακάτω σύνδεσμο: κλινικές δίαιτες
Γευστικότητα της χορηγούμενης τροφής
Ένα άλλο θέμα που θα σας απασχολήσει σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι και η μειωμένη όρεξη που έχουν τα ζώα κατά την φάση της ανάρρωσης . Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της χορηγούμενης τροφής. Η γεύση, το άρωμα αλλά και η υφή είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τους σκύλους. Συνεπώς, επιλέξτε μια τροφή που έχει σχεδιαστεί για να είναι γευστική και έχει κομματάκια στο σωστό μέγεθος και σχήμα για τη ράτσα ή το μέγεθος του σκύλου.
Αν η τροφή έχει περισσότερη υγρασία (π.χ. αν χρησιμοποιείτε τροφή σε κονσέρβα ή αν βρέχετε τις κροκέτες), αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τον σκύλο σας να φάει, καθώς είναι πιο εύκολο το μάσημα από την ξηρή τροφή. Η ήπια θέρμανση της χορηγούμενης τροφής βελτιώνει επίσης σε μεγάλο βαθμό την γεύση της και κάνει το ζωάκι σας να την τρώει καλύτερα.
Το άφθονο φρέσκο νερό είναι επίσης απαραίτητο για τη συνολική υγεία του.
Υγιής σκύλος που είναι ελιποβαρής
Τέλος να πούμε και δυο λόγια για κάποια σκυλάκια που ενώ είναι απόλυτα υγιή είναι ελιποβαρή , κάτι που μπορεί να οφείλετε στην υπερβολική δραστηριότητα του ζώου σας (κυνηγετικοί σκύλοι, σκύλοι εργασίας ή επίδειξης κλπ) σε συνδυασμό με το μειωμένο ενδιαφέρον του για τροφή γενικότερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να επιλέξετε για το ζωάκι σας μια τροφή που θα είναι υψηλής ενεργειακής περιεκτικότητας , ώστε καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα τροφής ημερησίως να καλύπτει καλύτερα τις αυξημένες ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού του.
Βρείτε την κατάλληλη σκυλοτροφή στον παρακάτω σύνδεσμο: τροφές υψηλής ενέργειας