Η γάτα μου κάνει εμετό: Τι να κάνω;
Πώς αντιμετωπίζουμε μια γάτα που κάνει εμετό;
Ο εμετός είναι ένας μηχανισμός που υπάρχει στις γάτες όπως και σε πολλά άλλα είδη ζώων. Η ύπαρξη τέτοιων μηχανισμών δεν είναι κάποιο λάθος της φύσης που σαν αποτέλεσμα έχει την ταλαιπωρία των ζώων αυτών , με απώτερο σκοπό την έκθεση της υγείας τους σε κίνδυνο . Τόσο ο εμετός όπως και άλλοι παρόμοιοι μηχανισμοί (βήχας , πταρμός , φλεγμονή , πόνος κλπ. ) έχουν προστατευτικό και κατ’ επέκταση ωφέλιμο ρόλο στην υγεία των ζώων. Η γάτα λοιπόν κάνει εμετό προκειμένου να απομακρύνει από το πεπτικό της σύστημα ουσίες που μπορεί να είναι βλαπτικές και επικίνδυνες για την ομαλή λειτουργία του , όπως ξένα σώματα , τοξικές ουσίες ή δηλητήρια , ενοχλητικά παράσιτα , τροφές που δεν μπορεί για διάφορους λόγους να ολοκληρωθεί η πέψη τους κ.ο.κ.
Παρότι λοιπόν ο εμετός κατά φύσιν είναι ένας ωφέλιμος μηχανισμός για τον οργανισμό της γάτας , κάτω από ορισμένες συνθήκες αυτός μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για την καλή λειτουργία του πεπτικού της συστήματος ή και αρκετά επικίνδυνη εκδήλωση για την υγεία της γενικότερα.
Πόσο σημαντικό πρόβλημα μπορεί να είναι ο εμετός στην γάτα ;
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μια γάτα κάνει εμετό χωρίς αυτό να είναι κάτι που θα πρέπει να σας θορυβήσει .
Μπορεί λοιπόν ο εμετός σε μια γάτα να είναι αποτέλεσμα γρήγορης κατανάλωσης τροφής ή υπερβολικής κατανάλωσης τροφής ή να είναι η προσπάθεια του οργανισμού της να απομακρύνει από το πεπτικό της σχετικά ακίνδυνα αλλά ενοχλητικά ξένα σώματα όπως τρίχες , χόρτα κλπ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο εμετός θα προκληθεί μία μόνο φορά και η γενική κατάσταση του ζώου όπως και η διάθεση του , η όρεξη του , δεν θα έχουν επηρεαστεί από αυτό. Στην συνέχεια το ζώο θα είναι κεφάτο και στο επόμενο γεύμα , θα λάβει με όρεξη την τροφή του χωρίς να επαναληφθεί το επεισόδιο του εμετού.
Πότε λοιπόν θα πρέπει να ανησυχήσετε για τον εμετό που έκανε ή κάνει η γάτα σας ;
Όταν μια γάτα κάνει εμετό αμέσως μετά το γεύμα της ή και αρκετή ώρα μετά από αυτό και αυτό είναι κάτι που της συμβαίνει συχνά , πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή , γιατί λογικά ένα τέτοιο ζώο δεν μπορεί να τραφεί σωστά και σχετικά γρήγορα θα χάσει βάρος και θα έχει προβλήματα υγείας.
Όταν κάποια γατούλα κάνει μέσα στην διάρκεια της ημέρας πολλούς εμετούς χωρίς ενδεχομένως να βγάζει τροφή παρά μόνο μικρή ποσότητα υγρού με αφρώδες ή βλεννώδες υλικό και στην παραμικρή της προσπάθεια να πιει νερό ο εμετός επαναλαμβάνετε, είναι κάτι που επίσης θα πρέπει να σας ανησυχήσει και θα πρέπει να το λάβετε υπόψιν σας.
Επίσης κάθε γάτα που κάνει εμετό και ταυτόχρονα επηρεάζεται αρνητικά η γενική της κατάσταση , δεν έχει όρεξη για φαγητό , δεν έχει διάθεση για παιχνίδι , είναι ζαρωμένη στην γωνιά της και προσπαθεί να κρυφτεί , τότε προφανώς τα πράγματα είναι ανησυχητικά και θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως δραστικά μέτρα.
Ποια είναι τα συχνότερα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν εμετό σε μια γάτα ;
Διατροφικά αίτια όπως δυσανεξία σε συστατικά της τροφής ή αλλοιωμένη τροφή είναι από τις ποιο συχνές αιτίες έμετου σε γάτες.
Ξένα σώματα στο πεπτικό όπως αντικείμενα και τριχόμπαλες αποτελούν επίσης συχνές αιτίες έμετου.
Εντερικά παράσιτα όπως ασκαρίδες και ταινίες τα συναντούμε ποιο συχνά σε παραμελημένα γατάκια.
Λοιμώδη νοσήματα που οφείλονται σε ιούς , βακτήρια και μύκητες πολύ συχνά μπορεί να δώσουν συμπτώματα από το πεπτικό μεταξύ των οποίων και εμετό.
Τοξίνες και δηλητήρια επίσης αποτελούν σημαντική αιτία πρόκλησης εμετού σε γάτα.
Οξεία νεφρική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα αλλά και οξεία ηπατική ανεπάρκεια ή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης δίνουν συχνά δραματικά συμπτώματα από το πεπτικό.
Μετεγχειρητικές επιπλοκές αλλά και ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο πεπτικό με έμετο.
Κολίτιδα , γαστρίτιδα , διαφραγματοκήλη , έλκος του γαστρεντερικού , εντερική απόφραξη (ειλεός) , νευρολογικές διαταραχές , σοβαρή δυσκοιλιότητα , γαστρικός ή εντερικός όγκος είναι επίσης μερικές από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν και εμετό στην γάτα.
Οι αιτίες του έμετου λοιπόν μπορεί να είναι τόσες πολλές, που συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστούν και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ερευνηθούν τα περιστατικά στα οποία αυτός εμφανίζεται καθώς και τα πιθανά αίτια του.
Τι πρέπει να κάνετε όταν η γάτα σας κάνει συχνά εμετό ;
Όταν η γάτα σας κάνει εμετό μια δυο φορές χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και εφόσον η γενική της κατάσταση είναι καλή και η όρεξη και η διάθεση της είναι φυσιολογική , μάλλον δεν υπάρχει λόγος να πάρετε κάποια πρόσθετα μέτρα.
Όταν όμως ο εμετός στην γάτα σας φαίνεται να της έχει χαλάσει την διάθεση αλλά χωρίς και πάλι να συνοδεύετε από δραματικά συμπτώματα τότε πρέπει να εφαρμόσετε μια δίαιτα στο ζώο σας πριν επισκεφθείτε τον κτηνίατρο .
Θα πρέπει αρχικά να στερήσετε για 6 ώρες το νερό από την γατούλα σας και για 12 ώρες το φαγητό. Όταν συμπληρωθούν οι 6 πρώτες ώρες κατά τις οποίες το ζωάκι σας έχει στερηθεί το νερό , στην συνέχεια θα ξεκινήσετε να του χορηγείτε μικρές ποσότητες νερού ( 2-3 γουλιές ) κάθε μία ώρα. Αν δεν θέλει να πιει νερό ή πίνοντας αυτή την μικρή ποσότητα κάνει εμετό , τότε διακόπτετε εκ νέου την χορήγηση νερού και πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας. Αν όμως όλα πάνε καλά και η γάτα σας λαμβάνει τις μικρές αυτές ποσότητες νερού χωρίς να κάνει εμετό για 6 τουλάχιστον ώρες ακόμα , τότε θα πρέπει να αρχίσετε να της δίνετε μικρές ποσότητες τροφής ( μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού ) κάθε μία ώρα. Καλό είναι να επιλέξετε κάποια τροφή που είναι εύπεπτη και κατάλληλη για προβλήματα του γαστρεντερικού και καλύτερα σε υγρή μορφή .
Αν και πάλι δεν αντιμετωπίσετε πρόβλημα για τις επόμενες 12 ώρες με την συνδυασμένη πλέον χορήγηση μικρών ποσοτήτων νερού και φαγητού τότε μάλλον η διαταραχή του πεπτικού της συστήματος έχει ξεπεραστεί και θα πρέπει στις επόμενες 24-48 ώρες να βάλετε προοδευτικά το ζώο σας σε κανονική (όσον αφορά την ποιότητα , την ποσότητα και την συχνότητα των γευμάτων ) δίαιτα.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο να χορηγηθεί στο ζωάκια σας για περισσότερες ημέρες ειδική κλινική δίαιτα σε υγρή ή σε ξηρή μορφή .
(https://www.petland-orion.gr/product-category/gata/klinikes-diaites/ksira-trofi-klinikes-diaites/?swoof=1&pa_eidos=gastrenterikes-diataraxes&really_curr_tax=154-product_cat ) ή (https://www.petland-orion.gr/product-category/gata/klinikes-diaites/fakelakia-klinikes-diaites/?swoof=1&pa_eidos=gastrenterikes-diataraxes&really_curr_tax=156-product_cat )
Πολλές φορές λοιπόν το γατάκι σας θα επανέλθει ακολουθώντας μια τέτοια δίαιτα όπως αυτή περιγράφετε παραπάνω και τότε όλα θα είναι καλά.
Σε μερικές όμως περιπτώσεις το παραπάνω διαιτητικό πρόγραμμα δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εμετών στο ζωάκι σας ή ακόμα χειρότερα όταν η εκδήλωση των εμετών θα συνοδεύετε από πολλά και δραματικά συμπτώματα (όπως μεγάλη συχνότητα εμετών , διαταραχή της φυσιολογικής γενικής κατάστασης με διάρροια , αφυδάτωση , λήθαργο , αίμα στον εμετό , απώλεια βάρους , ανορεξία κλπ. ) που θα καθιστούν άσκοπη ή και αδύνατη την εφαρμογή οποιουδήποτε διαιτητικού προγράμματος, τότε μάλλον είναι επιβεβλημένο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας το συντομότερο δυνατόν , γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία.
Ανάλογα με την ηλικία του ζώου σας, το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και τα ιδιαίτερα συμπτώματα της γάτας σας, ο κτηνίατρος σας μπορεί να επιλέξει να κάνει κάποιες εξετάσεις ( αίματος, ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, εξετάσεις κοπράνων), προκειμένου να γίνει διάγνωση και στην συνέχεια να αναληφθεί θεραπευτική προσπάθεια.
Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να χορηγηθούν στο ζώο υγρά ενδοφλέβια, αντιεμετικά φάρμακα και φυσικά να γίνει όταν αυτό είναι εφικτό αιτιολογική θεραπεία.