Η εγκυμοσύνη στο σκύλο
Η εγκυμοσύνη του σκύλου σας είναι μια διαδικασία δαπανηρή και μερικές φορές επίπονη για το ζώο σας αλλά και για εσάς . Αν δεν θέλετε να αποκτήσετε κουταβάκια από το σκυλάκι σας καλό θα είναι να επιλέξετε την στείρωση του . Σε αντίθετή περίπτωση όμως θα είναι χρήσιμο να γνωρίζεται κάποιες πληροφορίες για την φάση αυτή της ζωής του .
Η γονιμοποίηση
Ένας θηλυκός σκύλος μπορεί να γονιμοποιηθεί όταν είναι στις γόνιμες μέρες του , κάτι που συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε επτά μήνες . Αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό σε κάποιες φυλές σκύλων όπως τα German Shepherds και τα Rottweilers τα οποία μπορεί να εμφανίζουν οίστρο κάθε 4,5-5 μήνες , ενώ κάποιες αρχέγονες φυλές όπως τα Basenjis και τα dingos εμφανίζουν οίστρο μία φορά τον χρόνο . Αυτή η γόνιμη περίοδος του σκύλου είναι γνωστή ως «οίστρος», και διαρκεί από 3 έως 21 ημέρες (μ.ο. 9 ημέρες) . Στην φάση του οίστρου η σκυλίτσα δέχεται την επίβαση από αρσενικά και παρουσιάζει εξοιδημένα και χαλαρά χείλη αιδοίου και το έκκριμα από το αιδοίο είναι ορώδες , οροαιμορραγικό και μερικές φορές αιμορραγικό .
Της φάσης του οίστρου προηγείται ο πρόοιστρος που διαρκεί 0 έως 17 ημέρες (μ.ο. 9 ημέρες) και τα χαρακτηριστικά αυτής της φάσης είναι ότι προσελκύονται τα αρσενικά αλλά το θηλυκό δεν δέχεται την επίβαση , τα χείλη του αιδοίου διογκώνονται προοδευτικά αλλά είναι σκληρά ακόμα και το έκκριμα από αυτό είναι οροαιματηρό και αιματηρό .
Η εγκυμοσύνη οι ενδείξεις και η φροντίδα της
Η εγκυμοσύνη ενός σκύλου διαρκεί μεταξύ 57 και 71 ημερών . Στην διάρκεια αυτή μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά και στο σώμα του ζώου σας . Αν νομίζετε ότι η σκυλίτσα σας είναι έγκυος, υπάρχουν σημάδια που μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν ή όχι . Στις πρώτες μέρες της κύησης όλα φαίνονται φυσιολογικά και δεν είναι εύκολο να καταλάβετε αν το ζώο σας κυοφορεί . Περίπου 3 εβδομάδες μετά τη σύλληψη, μπορεί η σκυλίτσα σας να δείξει ήπια σημάδια στομαχικής διαταραχής, ανορεξίας και κάποιες φορές εμετού. Αυτό είναι φυσιολογικό , λόγω ορμονικών διαταραχών . Τα συμπτώματα αυτά συνήθως διαρκούν λίγο και δεν είναι εύκολα αντιληπτά .
Η ευκολότερη κόπωση και η μειωμένη ενεργητικότητα του ζώου σας επίσης μπορεί να αποτελέσει μια ακόμα ένδειξη της επικείμενης κυοφορίας της . Τέσσερις εβδομάδες μετά την σύλληψη , μπορεί να εμφανιστεί μία βλεννώδης ουσία στον κόλπο της και ταυτόχρονα να αρχίσουν οι θηλές της να διογκώνονται παίρνοντας ένα ροζ χρώμα . Κάποιες φορές ένα μικρό ποσό υγρού θα στάζει από αυτές . Η αύξηση του σωματικού της βάρους είναι επίσης μια πιθανή ένδειξη , αλλά αυτή θα παρουσιαστεί φυσιολογικά προς το τέλος της κυοφορίας και θα είναι ανάλογη του αριθμού των κουταβιών που κυοφορεί , οπότε σε κάποια ζώα μπορεί να μην είναι τόσο εμφανής . Μετά τα μισά της κυοφορίας μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχει αυξηθεί η όρεξη της , κάτι που οφείλετε στην προοδευτικά αυξανόμενη ανάγκη του ζώου σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.
Έτσι μέχρι την φάση αυτή της εγκυμοσύνης πρέπει το ζωάκι σας να διατρέφεται με μια ισορροπημένη ξηρά τροφή συντήρησης σε κανονικές ποσότητες.
Ξηρά τροφή για ενήλικα λευκά σκυλάκια NATURE’S SUPERIOR WHITE DOG ADULT Small Breeds With Lamb 10kgr
Στην συνέχεια και μετά τις 4 εβδομάδες της κυοφορίας θα πρέπει προοδευτικά να γίνει αλλαγή της διατροφής και ποιοτικά , με μια ξηρά τροφή κατάλληλη για εγκυμονούσες σκύλες πλούσια σε ενέργεια , αλλά και ποσοτικά αυξάνοντας την χορηγούμενη τροφή 20% κάθε εβδομάδα και μέχρι τον τοκετό .
Δεν πρέπει να υπερβάλετε με την τροφή , γιατί η απόκτηση περιττού βάρους μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στο ζωάκι σας. Επίσης η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων με ασβέστιο σε αυτή την φάση δεν είναι χρήσιμη μια και οι όποιες ανάγκες του ζώου σας καλύπτονται από την κατάλληλη ξηρά τροφή που του χορηγείται . Αντίθετα η υπερβολική προσκόμιση ασβεστίου στον οργανισμό του εγκύου ζώου σας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην σωστή ανάπτυξη του κυήματος , αλλά κατά τον θηλασμό των κουταβιών αργότερα. Η διόγκωση της κοιλιάς του σκύλου σας που κυοφορεί θα γίνει αντιληπτή μετά την 40η ημέρα . Σε κάποια σκυλιά όμως που κυοφορούν μικρό αριθμό κουταβιών ή που είναι η πρώτη τους εγκυμοσύνη , είναι πολύ πιθανόν να μην είναι εμφανής η διόγκωση της κοιλιάς τους ακόμη και μέχρι τον τοκετό .
Μια αυξημένη ανησυχία του εγκύου ζώου σας όσο πλησιάζει ο τοκετός είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά . Λίγες μέρες πριν τον επικείμενο τοκετό η σκυλίτσα σας θα αρχίσει να δείχνει μια έντονη επιθυμία εξεύρεσης και τακτοποίησης του χώρου που θα γεννήσει. Συνήθως αποσύρετε αναζητώντας ένα ήρεμο και ασφαλές μέρος μέσα στο σπίτι , ώστε να είναι καλά προστατευμένη από αδιάκριτους επισκέπτες . Θα ψάχνει για κουβέρτες ή σκεπάσματα για να κάνει πιο άνετο το μέρος που θα γεννήσει . Σε αυτή την φάση η δική σας παρέμβαση θα είναι να εξασφαλίσετε τις συνθήκες εκείνες που θα κάνουν την σκυλίτσα σας να αισθανθεί περισσότερη ασφάλεια και λιγότερο άγχος ώστε να φέρει στον κόσμο τα κουταβάκια της . Επίσης απαραίτητη είναι και η σωστή θερμοκρασία του δωματίου , ώστε να μην ζεσταθεί πολύ η μητέρα και να μην κρυώσουν τα κουτάβια. Αν πλησιάζοντας την ημέρα του τοκετού διαπιστώσετε ότι η σκυλίτσα σας είναι πιο ήσυχη απ’ ότι συνήθως, ή έχει μειωθεί η όρεξή της , τότε ίσως θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας γιατί αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα .
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να βεβαιώσει την εγκυμοσύνη του ζώου σας είτε με τεστ εγκυμοσύνης σκύλων , το οποίο μετράει τα επίπεδα ορμονών ή με υπέρηχο μετά την 25η ημέρα της κυοφορίας και να σας καθησυχάσει για την υγεία των κουταβιών . Για τον αριθμό τους μπορεί να σας ενημερώσει μόνο με ακτινολογική εξέταση , η οποία μπορεί να είναι ακριβής μετά την 45η ημέρα της εγκυμοσύνης . Το να γνωρίζετε τον αριθμό των κουταβιών που κυοφορεί η σκυλίτσα σας είναι αρκετά χρήσιμο , ώστε να μπορείτε να καταλάβετε αν ο τοκετός έχει ολοκληρωθεί φυσιολογικά ή όχι . Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση να ζητήσετε έγκαιρα την συνδρομή του κτηνιάτρου σας . Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σκύλοι γεννούν τα κουτάβια ομαλά χωρίς να χρειαστούν την δική σας βοήθεια . Παρόλα αυτά αν διαπιστώσετε κάτι που σας προβληματίζει καλό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθεια του γιατρού σας .
Επίλογος
Πρέπει να γνωρίζεις ότι η μητέρα φύση πολλές φορές παίζει διάφορα παιχνίδια. Η Dr Romine ανέφερε:
«Υπάρχει ένα σύνδρομο ψευδούς κυήσεως, κατά το οποίο η σκυλίτσα, ενώ δεν είναι έγκυος, οι ορμόνες της ανεβοκατεβαίνουν σαν να ήταν.»
Κάποιες είναι πιο ευαίσθητες στις εναλλαγές αυτές και σημάδια, όπως η διευθέτηση του χώρου γέννας ή οι συσπάσεις της μήτρας σαν του τοκετού, ενδέχεται να παρουσιαστούν, παρόλο που δεν υπάρχει πραγματική κύηση. Συνήθως η ψευδο-κύηση διαρκεί 3 εβδομάδες και δε βλάπτει τις σκυλίτσες. Αλλά, επειδή εμείς μάλλον δεν θα ξέρουμε αν πρόκειται για αληθινή ή ψεύτικη εγκυμοσύνη, καλό είναι να αναθέσουμε στον κτηνίατρο μας την αποστολή εξακρίβωσης της κατάστασης του πολύτιμου συντρόφου μας.