ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΜΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα στον σκύλο είναι η διάρροια. Ακούμε πολύ συχνά τους ιδιοκτήτες να μας ρωτάνε,
«Γιατρέ το σκυλάκι μου τρώει καλά την τροφή του , είναι καλά στην διάθεση του, αλλά κάνει διάρροια».
Υπάρχουν πολλοί παθολογικοί αλλά και διατροφικοί λόγοι που ένας σκύλος μπορεί να κάνει διάρροια. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα των ιδιοκτητών σχετικά με το θέμα αυτό. Κατ’ αρχήν μπορεί ένα σκυλάκι να έχει διάρροια και ταυτόχρονα να είναι κακόκεφο, νωχελικό και να αρνείται να λάβει τροφή. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να το μεταφέρουμε σε κάποιο κτηνιατρείο, γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το ζωάκι μας να έχει κάποιο λοιμώδες νόσημα (βακτήρια , μύκητες ή ιούς), κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για την ζωή του.
Στο παρών άρθρο θέλουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτές τις περιπτώσεις διάρροιας που δεν επηρεάζουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον την γενική κατάσταση του κατοικίδιου μας .
Έτσι λοιπόν όταν το ζώο μας έχει διάρροια και η γενική του κατάσταση είναι καλή, δηλαδή έχει όρεξη για φαγητό και για παιχνίδι, μπορεί να συμβαίνουν τα εξής:
1ον . Να έχει ενδοπαράσιτα
Με τον όρο αυτό εννοούμε όλα τα παράσιτα , όπως νηματώδη, ταινίες και κεστώδη , που συνηθίσαμε να τα λέμε σκουλήκια λόγω της μορφής τους. Όταν ένα σκυλάκι έχει μεγάλο αριθμό από αυτά τα παράσιτα στο έντερο του , μπορεί να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα τροφής χωρίς να μπορεί να παίρνει βάρος και φυσικά μπορεί να παρουσιάζει και μερικά ακόμα συμπτώματα όπως κακή όψη του τριχώματος, κνησμό στην περιπρωκτική χώρα αλλά και διάρροια. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του μικρού μας φίλου μόνο αν τον παραμελήσουμε τελείως για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν φροντίσουμε να αναζητήσουμε λύση στο πρόβλημα του. Λύση η οποία είναι και εύκολη και οικονομική. Χορηγούμε στο ζωάκι μας , πάντα με την συμβουλή του κτηνιάτρου μας , κάποιο αντιπαρασιτικό σκεύασμα και το επαναλαμβάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοιο θέμα.
2ον . Να καταναλώνει κακής ποιότητας τροφή
Η τροφή που επιλέξαμε να δίνουμε στο κατοικίδιο μας με μοναδικό κριτήριο την οικονομικότητα της , είναι μάλλον ακατάλληλη και συχνά του προκαλεί διάρροια . Αυτό οφείλεται στο ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της είναι από κακής ποιότητας συστατικά , όπως παράγωγα και υποπροϊόντα κρέατος αντί για φρέσκο κρέας, ή χρησιμοποιούνται συστατικά που έχουν υποστεί υποτυπώδη ή και καθόλου επεξεργασία , είναι απλά αλεσμένα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πεπτικότητα της τροφής να είναι πολύ μικρή, και ο μικρός μας φίλος για να καλύψει τις ανάγκες του να πρέπει να καταναλώνει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτή. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την κατακράτηση στο έντερο περισσότερου νερού , μεγαλύτερο όγκο εντερικού περιεχομένου , άρα και μεγαλύτερο όγκο κοπράνων και φυσικά συχνότερες κενώσεις . Αυτό απλά λέγεται διάρροια.
Ούτε αυτή η κατάσταση είναι κάτι δύσκολο για να το αντιμετωπίσουμε . Πολύ απλά θα πρέπει να επιλέξουμε την τροφή του σκύλου μας αλλάζοντας λίγο τα κριτήρια μας. Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα και στον τρόπο που παρασκευάζεται αυτή, αλλά και στα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή της. Υπάρχουν πολλές τροφές σήμερα στην αγορά που μπορούμε να τις κατατάξουμε στην υψηλή ποιότητα και που η τιμή τους δεν είναι απαγορευτική για τον μέσο Έλληνα.
3ον . Να καταναλώνει τροφές διαφορετικής ποιότητας
Όταν ο μικρός μας φίλος συνήθισε να διατρέφεται με διαφορετικές τροφές, δηλαδή κάποιες μέρες καταναλώνει ξηρά τροφή , που ίσως και να μην είναι πάντα της ίδιας ποιότητας, κάποιες άλλες
μαγειρεμένο φαγητό και μερικές φορές κονσέρβες ή άλλης μορφής και ποιότητας υγρά τροφή του εμπορίου, τότε είναι πολύ πιθανόν τα κόπρανα του να μην είναι πάντα της ίδιας σύστασης και ποσότητας . Κάποτε θα είναι πιο σκληρά και σχηματισμένα , άλλοτε θα είναι πιο πολλά και μαλακά, και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα μπορεί να είναι και διαρροϊκά.
Δηλαδή όταν ένας σκύλος καταναλώνει μια ξηρά τροφή συντήρησης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος για μεγάλο χρονικό διάστημα και απότομα αλλάξει σε μια άλλη ξηρά τροφή ενέργειας που έχει μεγάλη περιεκτικότητα λιπαρών ουσιών, τότε είναι πολύ πιθανόν , ακόμα και άριστης ποιότητας να είναι η τροφή που του δίνουμε, να παρουσιάσει για ένα μικρό μάλλον χρονικό διάστημα μαλακά κόπρανα ή και διάρροια. Η διάρροια αυτή όμως θα υποχωρήσει μετά την σταθεροποίηση εκ νέου της διατροφής του ζώου μας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι δεν είναι σωστό να αλλάζουμε συνέχεια την τροφή του ζώου μας και όταν για κάποιο λόγο πρέπει ή απλά θέλουμε να το κάνουμε αυτό, τότε η αλλαγή πρέπει να γίνει προοδευτικά αναμειγνύοντας τις δύο τροφές για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Και τέλος πάντων , όταν για οποιοδήποτε λόγω προβούμε σε κάποια απότομη αλλαγή της διατροφής του μικρού μας φίλου θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για ένα χρονικό διάστημα τα κόπρανα του δεν θα είναι φυσιολογικά.
4ον . Να έχει ο σκύλος μας αλλεργία στην τροφή
«Γιατρέ , το σκυλάκι μας τρώει την τροφή που μας προτείνατε εδώ και 5 χρόνια και μέχρι τώρα δεν είχε κανένα πρόβλημα. Εδώ και αρκετές εβδομάδες όμως και αφού αποκλείσαμε κάθε λοιμώδες αίτιο ή παράσιτο, συνεχίζει να κάνει διάρροια !!! Γιατί ;;;» Και όμως μπορεί να γίνει και αυτό .
Αν και μοιάζει λίγο περίεργο…….
Καλής ποιότητας τροφή! Αποκλεισμός άλλων αιτίων! Και ο σκύλος συνεχίζει να κάνει διάρροια !
Τελικά όμως δεν είναι και τόσο περίεργο . Οι αλλεργίες είναι μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να ερμηνεύσει αυτές τις περιπτώσεις. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται πως δεν είναι δυνατόν ο
σκύλος τους να έχει αλλεργία στην τροφή του, γιατί την τρώει πολλά χρόνια. Ίσα ίσα . Για να αποκτήσει αλλεργία ένας οργανισμός σε κάποιο παράγοντα πρέπει να εκτεθεί σε αυτόν τουλάχιστον μία φορά, το πιο σύνηθες είναι να εκτεθεί πολλές φορές σε αυτόν ώστε να γίνει κάποια στιγμή αλλεργικός. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση μας.
Ο σκύλος μας τρώει πολλά χρόνια την τροφή του και κάποια στιγμή εμφανίζει αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά της , πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν αλλάξουμε την τροφή του, πάλι ο σκύλος μας θα είναι αλλεργικός και θα κάνει διάρροια , εφόσον και η καινούρια τροφή περιέχει το συστατικό αυτό. Άρα το θέμα δεν είναι να αλλάξουμε την τροφή του , έτσι απλά, αλλά να βρούμε σε ποιο συστατικό έχει ευαισθητοποιηθεί ο οργανισμός του και να επιλέξουμε μια καινούρια που δεν θα το έχει.
Τότε και μόνο τότε θα πάψει ο μικρός μας φίλος να κάνει διάρροια. Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι ο σκυλάκος μας δεν μπορεί με τον καιρό να αποκτήσει αλλεργία και σε κάποιο άλλο συστατικό της καινούριας τροφής . Ίσα ίσα αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά και για αυτό πρέπει πάντα να το έχουμε στο μυαλό μας, ότι ο σκύλος μας μπορεί να εκδηλώσει και με άλλη τροφή το ίδιο πρόβλημα κάποια στιγμή.
Όταν ένας σκύλος εμφανίζει αλλεργία σε κάποιο συστατικό της τροφής , αυτό δεν σημαίνει ότι η τροφή είναι κακής ποιότητας ή ότι έχει κάποιο ελάττωμα. Η αλλεργία είναι λάθος του οργανισμού και όχι της τροφής . Μπορεί μια τροφή άριστης ποιότητας να προκαλέσει αλλεργία σε κάποιο σκύλο , δεν φταίει η τροφή για αυτό αλλά η λανθασμένη αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο συστατικό της. Δηλαδή ένας οργανισμός το να εμφανίσει κάποια στιγμή στην ζωή του , αλλεργία σε κάποιο συστατικό όπως το κοτόπουλο, δεν σημαίνει ότι το λάθος είναι στο κοτόπουλο. Το λάθος είναι στον οργανισμό του ζώου .
Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν πολλές τροφές που φέρουν τον τίτλο υποαλλεργικές. Κάποιες από αυτές είναι πραγματικά υποαλλεργικές . Έχουν επεξεργαστεί τις πρωτεΐνες που περιέχουν με
τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί το ζώο που θα τις καταναλώσει να εκδηλώσει αλλεργία. Κάποιες άλλες απλά περιέχουν πρωτεΐνη διαφορετική από το κοτόπουλο στηριζόμενες στο γεγονός ότι συνήθως ο σκύλος εκδηλώνει αλλεργία στην πρωτεΐνη του και κάποιες άλλες είναι πλούσιες σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα που μειώνουν την αλλεργική αντίδραση του ζώου στην κατανάλωση της.
Αυτές , που συνήθως είναι και οικονομικότερες, μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος , αλλά μετά από την κατανάλωση τους για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα αρχίζει πάλι το ζώο μας να κάνει διάρροια εκδηλώνοντας αλλεργία σε κάποιο άλλο συστατικό τους.
Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου που κάνει διάρροια, που οφείλεται σε αλλεργία στην τροφή, θα πρέπει να απευθυνθεί στον κτηνίατρο του και με την βοήθεια του θα επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσει και αυτό το πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι με αυτό το άρθρο θα βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες μικρών κατοικίδιων να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα της
διάρροιας που συνδέεται με την διατροφή του ζώου τους ώστε σε συνεργασία πάντα με τον κτηνίατρο τους να μπορούν να δώσουν την καλύτερη λύση.