ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ
Πολύ συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα, «ποιά η αναγκαιότητα των διατροφικών συμπληρωμάτων για τα ζώα συντροφιάς».
Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της φιλοζωίας στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί μια όλο και μεγαλύτερη χρήση τέτοιων προϊόντων. Μπαίνοντας σε ένα κτηνιατρικό φαρμακείο ή ένα Petshop, θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλη ποικιλία τέτοιων σκευασμάτων, που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, που υπόσχονται να χαρίσουν υγεία, ευεξία, ενέργεια, και ότι άλλο μπορεί να αισθανόμαστε ότι λείπει από τον μικρό μας φίλο. Αυτό μας κάνει να σταθούμε μπροστά στο φαινόμενο και να το αναλύσουμε διεξοδικότερα, προκειμένου να συμβάλουμε από την πλευρά μας στην πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή, ώστε να αποφεύγονται καταχρήσεις, που κατά κανόνα θα οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας για τους μικρούς φίλους μας ή ακόμα και σε άσκοπο ξόδεμα χρημάτων.
Τι είναι όμως τα συμπληρώματα διατροφής, τι μπορούν να προσφέρουν στον μικρό τετράποδο φίλο μας και πότε τα έχει αυτός ανάγκη.
Ας ξεκινήσουμε από το τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής.
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα με συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά ή άλλες ουσίες, που η χρήση τους αποσκοπεί στην κάλυψη – συμπλήρωση των ημερήσιων διατροφικών αναγκών ενός ζώου. Δεν είναι φάρμακα , αλλά δεν είναι ούτε και τροφές. Ο ρόλος τους αρχίζει και τελειώνει στην «συμπλήρωση» της διατροφής του μικρού μας φίλου. Στα συμπληρώματα διατροφής τα θρεπτικά συστατικά που συνήθως συναντάμε είναι, λίπη – έλαια, πρωτεΐνες – αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα – ανόργανα στοιχεία, και ίσως υδατάνθρακες. Τέλος, θα τα βρούμε στο εμπόριο σε διάφορες μορφές όπως κάψουλες, δισκία, σταγόνες, παστίλιες, φακελάκια σκόνης κλπ.
Από τους λόγους που ένας ιδιοκτήτης αποφασίζει να αγοράσει για τον μικρό του φίλο κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, πιο συχνά συναντάμε την επιθυμία του να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη του κατοικίδιου του ή στις επιδόσεις του (κυνήγι , εκθέσεις μορφολογίας κλπ.), ανταποκρινόμενος σε έναν κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό με φίλους του. Επίσης πολύ συχνή είναι και η πιθανότητα να οδηγηθεί σε αυτή την απόφαση μετά την προτροπή κάποιου «εκτροφέα» σκύλων, αλλά και από φίλους και γνωστούς…. «μου το είπε ο κουμπάρος μου ή ο κολλητός μου». Πάντως το λιγότερο πιθανό στην χώρα μας , είναι να καταλήξει κάποιος στην αγορά ενός διατροφικού συμπληρώματος για το κατοικίδιο του, μετά την συμβουλή του γιατρού, που παρακολουθεί το ζώο του. Όπως και να έχει συμβαίνει και αυτό μερικές φορές!!!
Ποια από τις πιο πάνω συμπεριφορές είναι η ενδεδειγμένη;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε πως τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα για όλα τα ζώα. Ένα ζώο που διατρέφεται σωστά και λαμβάνει από την τροφή του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δεν έχει ανάγκη από κανένα διατροφικό συμπλήρωμα ,το οποίο αν παρ’ όλα αυτά του χορηγηθεί, θα είναι απλά περιττό μέχρι και … επικίνδυνο!!! Εδώ θα ήθελα να αναφέρω την πιο συχνή περίπτωση λάθους χρήσης συμπληρωμάτων στον σκύλο: Πολλοί ιδιοκτήτες κουταβιών μεγαλόσωμων φυλών, χορηγούν στα ζώα τους διατροφικά συμπληρώματα που υπόσχονται την τέλεια ανάπτυξη του μικρού τους φίλου. Και επειδή ο κολλητός τους , όπως είπαμε και πιο πάνω , τους παρότρυνε, δίνουν και κάτι παραπάνω για να πετύχουν το «τέλειο» αποτέλεσμα, καταλήγοντας στο 2019, που δεν υπάρχει ούτε αδέσποτος σκύλος, ραχιτικός, να γίνει ραχιτικό το δικό τους κουτάβι.
Άρα το δεύτερο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε, ώστε να απαντήσουμε στο αρχικό μας ερώτημα , είναι ότι τα διατροφικά συμπληρώματα δεν είναι ακίνδυνα, τόσο η απλή χρήση τους, πολύ δε περισσότερο η κατάχρηση τους.
Πολύ μεγάλη σημασία στον παραπάνω προβληματισμό μας έχει να κατανοήσουμε ότι το διατροφικό συμπλήρωμα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να βοηθήσει το ζώο μας να ξεπεράσει τις δυνατότητες που αυτό έχει βάσει των κληρονομικών του χαρακτηριστικών. Με άλλα λόγια αν το κουτάβι που πήραμε κατάγεται από «κακοφτιαγμένους» γονείς, δεν είναι λογικό να περιμένουμε με την χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων, να κερδίσει την πρώτη θέση στην έκθεση μορφολογίας. Όπως δεν είναι λογικό να έχουμε πάρει ένα κουτάβι από δειλούς ή νωθρούς γονείς και εμείς να ελπίζουμε ότι δίνοντας του κάποιο θαυματουργό βοήθημα, το καμάρι μας θα οργώνει τα βουνά και τα λαγκάδια στον κυνηγότοπο. Τέλος θέλω να τονίσω εδώ ότι επίσης δεν είναι καθόλου λογικό να ελπίζουμε πως ο καταπονημένος από το πολύωρο κυνήγι σκυλάκος μας θα είναι έτοιμος την επομένη για μεγαλύτερες επιδόσεις ποτίζοντας τον διάφορα μαντζούνια . Κανένα μα κανένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το αξιόλογο γεννητικό υλικό, την σωστή διατροφή και την ξεκούραση.
Πότε πρέπει να σκεφτούμε ότι ο σκύλος μας χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα στην δίαιτα του;
Το πιο σημαντικό για να μπορούμε να είμαστε σωστοί σε αυτό το θέμα ,είναι να γνωρίζουμε το ζώο μας. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ασχολούμαστε μαζί του αρκετές ώρες την ημέρα. Τότε θα είμαστε σε θέση την οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα ή την συμπεριφορά του να την εντοπίσουμε και αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να ζητήσουμε την συνδρομή του γιατρού μας. Τότε και μόνο τότε μπορεί το διατροφικό συμπλήρωμα να μπει στην διατροφή του μικρού μας φίλου με ασφάλεια για την υγεία του και χωρίς πειραματισμούς. Εξάλλου ο τρόπος λειτουργίας ενός ζωντανού οργανισμού ελέγχεται από μηχανισμούς και φαινόμενα που στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν μελετηθεί και αναλυθεί από επιστήμες όπως η βιολογία, η φυσική, η βιοχημεία και φυσικά η ιατρική. Αρκετά περίπλοκες και δύσκολες στην κατανόηση τους. Δεν είναι λογικό λοιπόν να παίρνουμε γνώμες και συμβουλές για αυτά τα πράγματα από φίλους, κουμπάρους και «εκτροφείς» .
Εφόσον λοιπόν υπάρχει μια διαπιστωμένη έλλειψη, τότε και μόνο τότε, και αφού συμβουλευτούμε το γιατρό του ζώου μας, μπορούμε να αρχίσουμε να χορηγούμε στον τετράποδο σύντροφό μας , το κατάλληλο συμπλήρωμα, και πάντα στη κατάλληλη δοσολογία
Τέλος, να επισημάνουμε ότι είναι προτιμότερο οι ελλείψεις να αντιμετωπίζονται πρώτα με αλλαγές στη διατροφή του ζώου μας και εάν αυτό δεν είναι αρκετό ή δεν είναι δυνατόν λόγω διατροφικών περιορισμών, να καταφεύγουμε στη λύση των συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν πανάκεια και θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται με καθοδήγηση και σύμφωνα με τις συνιστώμενες δοσολογίες καθώς κατάχρηση τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των αγαπημένων κατοικίδιων μας.