
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
Διατροφή της γάτας
Σίγουρα η ηλικία, το βάρος και το μέγεθος της γάτας σας , όπως και στον σκύλο είναι πολύ βασικές παράμετροι για την ισορροπημένη διατροφή της γάτας. Η γάτα όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διατροφικά σαν σκύλος. Έχει πολλές και σημαντικές διαφορές από αυτό το ζωικό είδος. Πρώτα πρώτα ο μεταβολισμός της γάτας είναι αρκετά διαφορετικός από του σκύλου, γι’ αυτό και χρειάζεται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και αρκετά φτωχή σε υδατάνθρακες.
Με άλλα λόγια οι ανάγκες της γάτας σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης (κρέας) είναι αρκετά μεγαλύτερες απ’ ότι στον σκύλο, γι’ αυτό και η συμμετοχή τους στις τροφές της γάτας είναι κατά πολύ υψηλότερη.
Αναπτυσσόμενο γατάκι.
Το νεογέννητο γατάκι είναι εξαρτημένο διατροφικά από τη μαμά γάτα γύρω στις 8 εβδομάδες .Αν και από τις 30 ημέρες μπορεί να αρχίσει να μασουλάει στέρεα τροφή ,ο θηλασμός δεν πρέπει να σταματάει νωρίτερα. Σε περίπτωση όμως που κάποιο γατάκι νεογέννητο έχασε την μητέρα του πολύ νωρίς και αποφασίσατε να το κρατήσετε, μπορείτε να του δίνετε γάλα ειδικό για νεογέννητα γατάκια και μόνο , (οποιοδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και υποθερμία). Η συνολική ποσότητα θα πρέπει μοιράζετε σε 4-8 γεύματα ,ανάλογα με την ηλικία του (όσο πιο μικρό τόσο πιο συχνά). Η θερμοκρασία του ροφήματος που προετοιμάζετε πρέπει να είναι πάντα στους 38ο C και τα σκεύη που χρησιμοποιείτε καθαρά. Μετά τις 30 ημέρες είναι χρήσιμο να του παρέχετε και μικρή ποσότητα στερεής τροφής , ώστε σιγά σιγά να την συνηθίσει και να μεταπηδήσει από το γάλα σε αυτή χωρίς δυσκολία.
Κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους, χρειάζονται για την καλύτερη ανάπτυξή τους, και την σωστότερη λειτουργία του πεπτικού , μικρές ποσότητες τροφής , σε συχνά γεύματα.
Τα μικρά γατάκια χρειάζονται περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το βάρος τους, γιατί:
1. Αναπτύσσονται πολύ γρήγορα (μέχρι τον 6ο μήνα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αυξανόμενος)
2. Είναι εκτεθειμένα στις επιδράσεις του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αρκετή τροφή για να αναπληρώνουν την απώλεια θερμότητας.
Ενήλικη γάτα
Καθώς η γάτα σας ενηλικιώνεται, είναι σημαντικό να είστε σίγουροι ότι παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να είναι πάντα χαρούμενη και υγιής.
Η γάτα, είναι ένα ζώο με αρκετές διατροφικές ιδιαιτερότητες :
1 . Είναι ζώο δύσκολο στις διατροφικές αλλαγές . Αν η γατούλα σας μάθει κάποιο είδος τροφής θα είναι αρκετά δύσκολο να της την αλλάξετε αργότερα αν αυτό είναι απαραίτητο.
2 .Η γάτα που κατά κανόνα ζει μέσα στο σπίτι έχει συνεχόμενη τριχόπτωση ,λόγω της σταθερής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος της . Αυτό σε συνδυασμό με την συνήθεια να καθαρίζει τη γούνα της , έχει σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από τις τρίχες αυτές να καταλήγουν στο στομάχι της , προκαλώντας πεπτικές διαταραχές (τριχοβεζωάρια).
3 . Ο περιορισμός της γάτας σας στον εσωτερικό χώρο την κάνει λιγότερο κινητική με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας ,κάτι που συχνά οδηγεί στο να γίνει αρκετά «κακομαθημένη» και απαιτητική στην διατροφή της!
4 . Το συκώτι της γάτας είναι πολύ πιο ευαίσθητο από του σκύλου , ακόμα και σε σύντομες περιόδους νηστείας . Όταν η γάτα δεν φάει το φαγητό της για κάποιες ημέρες κινδυνεύει το ήπαρ της από λιπώδη εκφύλιση.
5 . Η τροφή δεν πρέπει να είναι στην διάθεση της γάτας σας 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό ευνοεί την αλκαλοποίηση του ούρου της και κατά συνέπεια τις ουρολιθιάσεις , ιδιαίτερα στις στειρωμένες γάτες.
Η προσπάθεια σας λοιπόν πρέπει να επικεντρωθεί στην χορήγηση μιας τροφής με μειωμένα λιπαρά για τον έλεγχο βάρους και ταυτόχρονα την μείωση συγκέντρωσης των τριχών στο πεπτικό του ζώου σας. Μιας τροφής που θα έχει τη σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, λίπους και ελαίων, μετάλλων, βιταμινών και υδατανθράκων, προσφέροντας στη γατούλα υγεία και ευεξία. Μιας τροφής που θα συμβάλει στην αποτροπή ουρολιθιάσεων .Υπάρχουν τροφές κατάλληλες να ικανοποιήσουν αυτές τις διατροφικές ιδιαιτερότητες της ζώου σας ,και εκτός αν σας συμβουλεύσει κάτι άλλο ο κτηνίατρο σας, μια ισορροπημένη διατροφή σημαίνει ότι η γάτα σας δεν θα χρειάζεται κανένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής..
Οι γάτες χρειάζονται πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον σκύλο . Αυτή μπορεί να προέλθει από κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι , αλλά και συκώτι ( πλούσιο σε βιταμίνη Α , την οποία μία γάτα αδυνατεί να παράγει μόνη της ) , αλλά και άλλες επιλογές . Είναι προτιμότερο να μάθετε την γάτα σας σε διαφορετικές γεύσεις , ώστε αν παραστεί ανάγκη να μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα αλλαγές στην διατροφή της.
Τα ζωικό λίπος είναι απαραίτητο στην διατροφή της γάτας . Αυτό ευθύνεται για το λαμπερό τρίχωμα και για την περαιτέρω υγεία του δέρματος της.
ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΓΑΤΑ
Όταν η γάτα σας φτάσει τον έβδομο με όγδοο χρόνο της ζωής της, θα αρχίσει να είναι λιγότερο δραστήρια .Θα θεωρείτε πλέον ηλικιωμένη. Μια ηλικιωμένη γάτα κινείτε λιγότερο ,παίζει λιγότερο, μένει περισσότερο μέσα , τρώει περισσότερο και μειώνετε ο μεταβολισμός της. Όλα αυτά σε συνδυασμό , μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα να πάρει η γάτα σας βάρος , πράγμα που θα έχει αντίκτυπο στη θρεπτική της κατάστασή, και κατά συνέπεια και στην υγεία της.
Σε αυτή την φάση της ζωής της λοιπόν η γάτα σας έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες .Είναι σημαντικό να τρώει μια καλή τροφή για ηλικιωμένες γάτες, που θα μπορεί να της προσφέρει συμπυκνωμένη πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, ελεγχόμενα λιπαρά και εύπεπτους υδατάνθρακες για ενέργεια. Θα περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία και μέταλλα που θα βοηθήσουν τις αρθρώσεις της να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και βιταμίνες, που παράλληλα με τις πρωτεΐνες, βοηθούν στην ενίσχυση του γερασμένου ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης οι τροφές για ηλικιωμένες γάτες έχουν λιγότερες θερμίδες, βοηθώντας το κατοικίδιό σας να μην παίρνει βάρος όταν η δραστηριότητα του μειώνετε. Έτσι η γατούλα σας μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τα γεύματα της , χωρίς να κινδυνεύει με στέρηση των απαραίτητων για την ίδια θρεπτικών συστατικών.
Σε κάποιες γέρικες γάτες λόγο της φυσιολογικής μείωσης των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης ,αλλά και της ικανότητας τους να μασάνε την τροφή τους ,μπορεί να είναι απαραίτητο να αλλάξουν την ξηρά τροφή με υγρή. Αυτό θα τις επιτρέψει να καταναλώνουν την αναγκαία ποσότητα τροφής ,ώστε να προσκομίζουν στον οργανισμό τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία τους.
Ξηρή ή υγρή τροφή
Το ποια τροφή ( ξηρή ή υγρή) πρέπει να ταΐσετε την γάτα σας είναι κάτι που θα σας απασχολήσει ίσως αρκετά. Θα σας παραθέσουμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα της κάθε μιας :
Ξηρή τροφή για γάτες
- Η ξηρά τροφή είναι εύκολη στη χρήση της, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην αποθήκη , από τη στιγμή που θα ανοιχθεί, σε σχέση με τις υγρές τροφές.
- Βοηθά τα δοντάκια της γάτας σας να διατηρούνται πιο καθαρά και υγιή ,γιατί αναγκάζετε να την μασάει πιο ενεργά και κάνει περισσότερη ώρα να τη φάει.
- Οι γάτες δεν προτιμούν την τροφή τους μουλιασμένη σε νερό γιατί τους αρέσει να την κριτσανίζουν.
- Η ξηρά τροφή είναι αρκετά πιο οικονομική από τις υγρές.
Υγρή τροφή για γάτες
- Η υγρή τροφή αλλοιώνετε πιο εύκολα όταν ανοιχθεί . Από την στιγμή που θα την ανοίξετε φροντίστε να μην μένει καθόλου εκτός ψυγείου .
- Κάποιες γάτες προτιμούν τη μυρωδιά και την υφή της υγρής τροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υγρή τροφή μπορεί να είναι πιο εύληπτη από την γάτα σας ,και αυτό να είναι πιο βολικό για σας.
- Με την υγρή τροφή, η γάτα σας θα παίρνει περισσότερο νερό , οπότε οι ανάγκες της για επιπλέον νερό θα είναι μικρότερες.
Πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα
Η ποσότητα της τροφής μιας γάτας είναι ανάλογη με τη φυλή , τον τρόπο ζωής της και τη θρεπτική της κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε συχνά τη θρεπτική της κατάσταση .Χαϊδεύοντας μια γάτα θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε αρκετά εύκολα τα πλευρά της , αλλά όχι να τα βλέπετε από απόσταση. Αν υπάρχει δυσκολία στην ψηλάφηση των πλευρών της σημαίνει ότι τα καλύπτει παχύ στρώμα λίπους. Όταν την κοιτάτε από ψηλά, η μέση της, πίσω από τα πλευρά της, θα πρέπει να είναι ορατή ξεκάθαρα και να μη σχηματίζονται πτυχές στα πλάγια όταν περπατάει.
Αν δυσκολεύεστε να εκτιμήσετε την θρεπτική της κατάσταση , θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας για να σας βοηθήσει να το κάνετε και ταυτόχρονα αν είναι απαραίτητο να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα διατροφής και τρόπου ζωής που θα τη βοηθήσει να επανέλθει σε ένα φυσιολογικό βάρος.
Κάθε συσκευασία τροφής γράφει τις ποσότητες που μπορείτε να δίνετε στην γάτα σας και αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε σαν αρχικό μπούσουλα προσαρμόζοντας τις ποσότητες ανάλογα με την θρεπτική κατάσταση της.
Η διαχείριση του βάρους της γάτας σας
Εφόσον η γάτα σας είναι υπέρβαρη ,θα πρέπει να χάσει βάρος .Αυτό καλό είναι να γίνετε πάντα με την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας. Θα πρέπει να κάνετε κάποια βήματα για να τη βοηθήσετε, συνεχίζοντας ωστόσο να της δίνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
– Κανένα πρόγραμμα δίαιτας για γάτα δεν πρέπει να είναι πολύ αυστηρό .Η ποσότητα που δίνετε στη γάτα σας πρέπει να μειώνετε προοδευτικά ,ώστε να έχει τον χρόνο ο οργανισμός της να προσαρμοσθεί ή θα πρέπει περάσετε σε ειδική τροφή με λίγες θερμίδες, αλλά δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε τη γάτα σας να «λιμοκτονήσει» .
– Η υπέρβαρη γάτα σας καλό είναι να τρώει χωριστά από τις υπόλοιπες γάτες του σπιτιού, για να μην μπορεί να κλέψει φαγητό.
– Το μοίρασμα της ημερήσιας ποσότητας που πρέπει να τρώει η γάτα σας σε μικρότερα, αλλά πιο συχνά γεύματα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, αλλά να υπάρχει αυστηρός έλεγχος τι και πόσο τρώει.
– Ο τρόπος ζωής είναι εξίσου σημαντικός για τη διαχείριση του βάρους της . Αν έχετε μια γάτα που ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι ,μπορείτε να την κάνετε να κινηθεί και να τρέξει περισσότερο για να κάψει θερμίδες με παιχνίδια , όπως για παράδειγμα ειδικά πάρκα για γάτες.
Υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί να μειώσετε την ποσότητα . Αυτές οι τροφές (light) είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά αλλά πολύ φτωχότερες σε θερμίδες . Η απώλεια βάρους πρέπει να είναι μια αργή και σταθερή , η γρήγορη απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη γάτα σας. Η αλλαγή πρέπει να ολοκληρωθεί σε αρκετούς μήνες.
Λιχουδιές και σνακ για γάτες
- Οι λιχουδιές και τα σνακ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν απαραίτητες στην διατροφή της γάτας σας , αλλά συνήθως δεν είναι πρόβλημα όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο .
- Αν δίνετε στη γάτα σας λιχουδιές, μειώστε ελαφρώς τα κυρίως γεύματα για να μην τρώει παραπάνω απ’ όσο πρέπει!
- Εφόσον συνηθίζετε να δίνετε στην γάτα σας λιχουδιές από το σπιτικό φαγητό αυτές πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένες.
- Είναι πάντα απαραίτητο , στις τυποποιημένες λιχουδιές , να διαβάζετε τον οδηγό διατροφής πάνω στη συσκευασία , για την χωρίς υπερβολές χρήση τους.
- Σε γάτες υπέρβαρες , ή με προβλήματα υγείας , οι οποίες ακολουθούν , μετά από συμβουλή του κτηνιάτρου σας, ειδική διατροφή, οι λιχουδιές ενδέχεται να απαγορεύονται τελείως.
Διαχείριση νερού
- Η ενυδάτωση της γάτας σας είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής της και γι’ αυτό πρέπει να φροντίζετε ώστε να γίνετε σωστά.
- Το δοχείο νερού της γάτας σας δεν πρέπει να τοποθετείτε στο ίδιο μέρος με την τροφή, αλλά σε μία θέση που της αρέσει να χαλαρώνει
- Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε καθαρό φρέσκο νερό 24 ώρες το 24ωρο. Αν το νερό της είναι βρώμικο ,θα το αποστρέφεται.
- Το μπολ του νερού πρέπει να είναι φαρδύ ,γιατί αν τα μουστάκια της γάτας ακουμπάνε στα πλαϊνά τοιχώματα του , υπάρχει πιθανότητα να αποφεύγει να πιει νερό.
- Το γάλα δεν πρέπει να αντικαθιστά το νερό .Μετά τον απογαλακτισμό τους οι γάτες δεν χρειάζονται γάλα στην διατροφή τους, σε κάποια άτομα μπορεί το γάλα να προκαλεί και γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροιες), γι’ αυτό πρέπει να αποκλείεται από την διατροφή τους μετά τον απογαλακτισμό.
Η γάτα δεν πρέπει να τρώει :
- Κόκαλα και αποφάγια. Δεν έχουν παρά ελάχιστη θρεπτική αξία για την γατούλα σας , και από την άλλη , μπορεί να σας επιφυλάσσουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία της.
- Πατάτες , ψωμί . Μπορεί να δημιουργήσουν γαστρεντερικές διαταραχές .
- Μανιτάρια, ντομάτες , χόρτα , ξηρούς καρπούς , σοκολάτα , κρεμμύδια και σκόρδο. Μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στο ζώο σας.
- Ωμά ψάρια και κυρίως σαρδέλες , είναι εξαιρετικά επικίνδυνα , γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νευρολογική βλάβη.
Αλλαγή τροφής στην γάτα
Μπορεί για διάφορους λόγους , να χρειαστεί να αλλάξετε την τροφή της γάτας σας ,ενδεχόμενος και μετά από υπόδειξη του κτηνιάτρου σας .Τότε πρέπει να κάνετε την αλλαγή σταδιακά για να μην διαταραχθεί η ισορροπία του γαστρεντερικού της . Αυτό ισχύει τόσο για τη μετάβαση από μια υγρή σε μια ξηρά τροφή για γάτες όσο και για την αλλαγή μάρκας.
- Προσθέστε λίγη από την καινούργια τροφή στην τροφή της και ανακατέψτε τις δύο τροφές .Ενδέχεται να τις ξεχωρίζει . Θα χρειαστείτε αρκετή υπομονή.
- Κάθε 1-3 εβδομάδες (ανάλογα το «πείσμα» της), αυξήστε προοδευτικά την ποσότητα της καινούργια τροφής , μειώνοντας την ποσότητα της προηγούμενης. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες.
- Αν πρέπει να αλλάξετε τροφή στην άρρωστη γάτα σας, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε.
- Αν η αλλαγή γίνετε από υγρή σε ξηρά τροφή, η γάτα σας θα καταναλώνει περισσότερο νερό , κάτι που δεν θα πρέπει να σας θορυβήσει.
- Αν αλλάζετε την ξηρά με υγρή τροφή, η γάτα σας θα πίνει λιγότερο νερό, κάτι που επίσης είναι φυσιολογικό.
- Ο όγκος της υγρής τροφής που θα καταναλώνει η ίδια γάτα ,θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος από την ξηρά τροφή , γιατί η υγρή τροφή περιέχει νερό.
Συμπεριφορά της γάτας στο φαγητό
Σίγουρα έχετε προσέξει την γάτα σας να περιεργάζεται πολύ το φαγητό της ,σαν κάτι να μην της αρέσει ή να κάνει λεπτομερή έλεγχο καθαριότητας και τάξης. Ακόμα και το μέρος που θα τοποθετήσετε το φαγητό της, μπορεί να επηρεάζει την όρεξή της. Διαλέξτε ένα φωτεινό μέρος μακριά από την άμμο της. Ένα βαθύ και καθαρό σκεύος είναι αρκετό.
Πολύ συχνά θα δείτε την γάτα σας να αποστρέφεται το φαγητό της . Πολλές γάτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποια υφή ή γεύση και μπορεί να αρνηθούν την λήψη τροφής ,αν κάτι αλλάξει σε αυτή. Πολλές φορές αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ασθένειας ,γι’ αυτό η επικοινωνία με τον κτηνίατρο σας μπορεί να είναι επιβεβλημένη σε τέτοιες περιπτώσεις .
Μπορείτε να ενθαρρύνετε μια δύσκολη γάτα να φάει με τους εξής τρόπους:
- Να αλλάξετε την ώρα που την ταΐζετε, έτσι ώστε να τρώει όταν όλοι οι άλλοι στο σπίτι έχουν φάει, και να την ταΐζετε σε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από τον θόρυβο και το στρες.
- Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να περάσετε από την υγρή σε ξηρά τροφή ή να της δώσετε μια διαφορετική γεύση.
- Η γάτα συχνά , αν όχι πάντα ,αρνείται να φάει από ένα μπολ βρώμικο . Δοκιμάστε ένα ρηχό μπολ ή ένα πιατάκι που θα είναι πάντα καθαρό..
- Αν η ξηρά τροφή έμεινε κάποιες ώρες εκτεθειμένη στο μπολ ,πιθανόν να απορρόφησε υγρασία και να έχασε την ελκυστικότητα της (μπαγιάτεψε) , ιδίως όταν κάνει ζέστη .Δώστε της φρέσκια ξηρή τροφή.
- Βάλτε την υγρή τροφή για λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ζεσταθεί (ποτέ καυτή) .Συνήθως μυρίζει πιο έντονα και ίσως αυτό την κάνει πιο ελκυστική.
- Οι γάτες που τριγυρίζουν έξω από το σπίτι ίσως βρήκανε κάποιο μεζεδάκι με αποτέλεσμα να μην πεινάνε.
- Όταν κάνει ζέστη το καλοκαίρι, η όρεξή τους μειώνεται ακόμη περισσότερο.
Τι πρέπει να προσέχετε στην τροφή που αγοράζετε για την γάτα σας
Η λεπτομερής ανάγνωση των οδηγιών στο πίσω μέρος της συσκευασίας θα σας βοηθήσει πολύ για να εξετάσετε τις ποσότητες πρωτεΐνης, λιπαρών, υδατανθράκων ,ιχνοστοιχείων , βιταμινών και διαιτητικών ινών .Αλλά πιο σημαντικό όλων αυτών είναι η προέλευση των πρώτων υλών .Πρωτεΐνη που προέρχεται από φυτικές πηγές ή από υποπροϊόντα και παράγωγα κρέατος ,δεν μπορεί να έχει την ίδια αξία με πρωτεΐνη που προέρχεται από φρέσκο κρέας .Πάντα σε συνεργασία με τον κτηνίατρο σας, μπορείτε να βρείτε μία αξιόπιστη τροφή για την γάτα σας.
Πρόταση ορισμένων τροφών για γάτες
Αναπτυσσόμενα γατάκια :
- HILL’S Vet Essentials Kitten
- Select-Cat-Kitten
Ενήλικες γάτες :
- HILL’S Vet Essentials Feline Young Adult
- Select cat adult
Ενήλικες στειρωμένες γάτες :
- HILL’S Vet Ess. Neutered Cat young adult
- Select-Cat-Sterilised
Ηλικιωμένες γάτες :
- HILL’S Vet Essentials Feline Mature Adult
Ηλικιωμένες στειρωμένες :
- HILL’S Vet Essentials Neutered Cat Lower Fat Mature Adult
Κονσέρβες :
- SCHMUSY NATURE με μοσχάρι και πουλερικά
- SCHMUSY NATURE με κοτόπουλο και σολομό
Στο κατάστημα μας, PetLand ωρίων, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις τροφές σκύλων ή ακόμα να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Για περισσότερες λεπτομέρειες
Πιο αναλυτικά, μπορείτε να βρείτε εδώ μερικές.