ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΝΗΛΙΚΟΥ ΣΚΥΛΟΥ
Η διατροφή του ενήλικου σκύλου
Όταν το κουτάβι σας ενηλικιωθεί ,σταματάτε την διατροφή για κουτάβια και περνάτε σε διατροφή του ενήλικου σκύλου. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου στην ηλικία των 10 μηνών για τις μικρόσωμες , των 12-14 μηνών για τις μεσαίες , των 18 μηνών για τις μεγαλόσωμες και των 24 μηνών για τις γιγαντόσωμες φυλές.
Η διατροφή του σκύλου πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη ποσοτικά και ποιοτικά, ώστε να καλύπτονται οι πέντε βασικές ομάδες θρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνες, λίπη και έλαια, μέταλλα, βιταμίνες και υδατάνθρακες. Και, φυσικά, η διατροφή του ενήλικου σκύλου πρέπει να περιλαμβάνει και νερό.
Ποιές επιλογές υπάρχουν για την διατροφή του ενήλικου σκύλου
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες τροφών για τον σκύλο η υγρή και η ξηρά τροφή.Όποια κι αν επιλέξετε, εφόσον πληροί κάποια standar ποιότητας, θα προσφέρει στον σκύλο σας τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, στη σωστή ισορροπία.
Τα πλεονεκτήματα της ξηράς τροφής του σκύλου είναι :
- χαμηλότερο κόστος σε σχέση με υγρή τροφή εμπορίου,
- καταλληλότερη για την στοματική υγιεινή ,
- ευκολότερη αποθήκευση .
Τα πλεονεκτήματα της υγρής τροφής του σκύλου του εμπορίου είναι :
- πιο γευστική ,οπότε ο σκύλος θα την φάει πιο εύκολα!!!
Το μαγειρεμένο φαγητό είναι και αυτό ένα είδος υγρής τροφής, για το οποίο εφόσον παρασκευάζεται κάτω από άριστες συνθήκες υγιεινής και με κατάλληλα υλικά, ισχύουν τα εξής :
- χαμηλότερο κόστος από τις άλλες κατηγορίες τροφών (όχι πάντα) ,
- έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε ,
- χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο να αφιερώσουμε .
Όταν θα βρείτε τη σωστή τροφή για τον σκύλο σας, δεν θα χρειαστεί κανονικά να την αλλάξετε ξανά, μέχρι να αρχίσει να θεωρείται «ηλικιωμένος», σε ηλικία περίπου 6-7 ετών.
Πρέπει να παρακολουθείτε πάντα τη θρεπτική κατάσταση του σκύλου σας αφού οποιαδήποτε απώλεια ή πρόσληψη βάρους μπορεί να είναι ένδειξη ότι πρέπει να επανεξετάσετε τη διατροφή του.
Τέλος προβλήματα υγείας που μπορεί να εκδηλώσει ο σκύλος σας ,δερματικά ,πεπτικά κλπ. ίσως σχετίζονται με την διατροφή του, οπότε πρέπει να επανεξετάζεται αυτή, πάντα με την βοήθεια του κτηνιάτρου σας.
Τι είδους τροφές χρησιμοποιούμε στους ενήλικους σκύλους
Στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ισορροπημένες τροφές για ενήλικους σκύλους, κατάλληλες για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους . Αρα έχετε πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά το τι θα τρώει ο σκύλος σας .
Η φυλή, το μέγεθος, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η κατάσταση της υγείας επηρεάζουν σημαντικά τις επιλογές σας:
Μικρόσωμες φυλές : έχουν υψηλότερο μεταβολισμό, άρα καίνε ενέργεια με πιο υψηλούς ρυθμούς. Ανάλογα με τη θρεπτική κατάσταση και το επίπεδο δραστηριότητάς τους, κάποιοι σκύλοι ενδέχεται να απαιτούν διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τις πιο μεγαλόσωμες φυλές.Για αυτό το λόγο οι καταλληλότερες τροφές για μικρόσωμους σκύλους πρέπει να έχουν περισσότερη πρωτεΐνη καθώς επίσης λιπαρά και υδατάνθρακες. Επιπλέον, το μέγεθος της κροκέτας πρέπει να είναι μικρότερο για να διευκολύνει την μάσηση και την πέψη της.
Μεγαλόσωμες φυλές : έχουν κατά κανόνα πιο χαμηλό μεταβολισμό . Οι τροφές για μεγαλόσωμες φυλές έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες , ώστε να συμβάλουν στον έλεγχο του βάρους, ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση των αρθρώσεων και των ζωτικών οργάνων τους, καθώς και γλυκοζαμίνη για την ενίσχυση των ίδιων των αρθρώσεων.Επίσης συνηθίζεται οι τροφές αυτές να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος κροκέτας που αναγκάζει τους μεγαλόσωμους σκύλους να μασάνε περισσότερο, ώστε να μην καταπίνουν βιαστικά το φαγητό τους.
Σκύλοι εργασίας : σε αυτή την ομάδα ανήκουν κυνηγόσκυλα και σκυλιά που από την φύση τους είναι υπερδραστήρια. Για αυτά τα ζώα λοιπόν θα μπορούσατε να επιλέξετε μια ειδικά σχεδιασμένη τροφή που να τους προσφέρει υψηλότερα επίπεδα λιπαρών, πρωτεΐνης και βιταμινών ώστε να προσκομίζεται στον οργανισμό τους περισσότερη ενέργεια .
Εγκυμοσύνη – θηλασμός : η εγκυμοσύνη είναι από άποψη διατροφής μια απαιτητική φάση της ζωής του σκύλου σας και ο θηλασμός ακόμα περισσότερο . Πρέπει λοιπόν σκυλίτσες που βρίσκονται σε αυτή την φάση της ζωής τους ,να διατρέφονται με καλής ποιότητας τροφή για κουτάβια, ώστε να τους παρέχονται οι επιπλέον θερμίδες και τα υψηλότερα επίπεδα βασικών θρεπτικών στοιχείων που χρειάζονται.
Λιγότερο δραστήριοι σκύλοι : χρειάζονται λιγότερα λιπαρά, οπότε μια «light» τροφή θα μπορούσε να τα βοηθήσει να μην πάρουν βάρος.
Ευαίσθητοι σκύλοι :μπορεί κάποια ζώα να αναπτύξουν ευαισθησίες σε ορισμένες ομάδες τροφών ή μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας που απαιτούν ειδική διατροφή. Σε αυτή την περίπτωση καταλληλότερος να σας βοηθήσει είναι ο κτηνίατρος σας.
Φυσικά η βοήθεια του κτηνιάτρου σας θα ήτανε χρήσιμη και σε κάθε άλλη περίπτωση που έχετε αμφιβολία για την τροφή του σκύλου σας.
Πώς ταΐζουμε τον σκύλο μας
Όλα τα ζώα ασχέτως με τη φυλή, το μέγεθος, ή την δραστηριότητα τους , δεν πρέπει να τρώνε λιγότερο από δύο φορές την ημέρα. Αυτό είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού τους συστήματος. Ιδιαίτερα σε μεγαλόσωμες φυλές το να τρώνε μία φορά την ημέρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο σκύλος πρέπει να τρώει σε ένα ήσυχο σημείο , το οποίο θα είναι πάντα το ίδιο. Το μπολ της τροφής πρέπει να είναι πάντα καθαρό , και από υλικό που καθαρίζεται εύκολα , και που δεν μπορεί ο σκύλος να το μασήσει .Το πιο κατάλληλο υλικό είναι το ανοξείδωτο.
Αν υπάρχουν και άλλα ζώα στο σπίτι, καλό είναι να τους ταΐζετε την ίδια ώρα, αλλά χωριστά ο ένας από τον άλλο, για να αποφύγετε παρενοχλήσεις και καβγάδες.
Η υγρή τροφή πρέπει να χορηγείται στο ζώο σε θερμοκρασία δωματίου , ούτε πολύ κρύα ,αλλά ούτε και πολύ ζεστή. Αυτό την κάνει πιο εύληπτη , γιατί μυρίζει πιο έντονα και είναι πιο εύπεπτη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να την βγάζετε από το ψυγείο περίπου μία ώρα πριν από το τάισμα. Μπορείτε επίσης να την βάζετε για λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί, αλλά δεν πρέπει ποτέ να καίει.
Οι υγρές τροφές αλλοιώνονται γρήγορα, οπότε από τη στιγμή που θα ανοιχθούν δεν πρέπει να μένουν ποτέ πάνω από 24 ώρες, ακόμη και στο ψυγείο.
Η ξηρά τροφή, αντιθέτως, μπορεί να μείνει έξω κατά τη διάρκεια της μέρας χωρίς να χαλάσει. Να την αποθηκεύετε σε καθαρό, ξηρό περιβάλλον, ιδανικά μέσα σε αεροστεγές δοχείο ή κουτί που ξανακλείνει, για να κρατήσει τα αρώματα της και να μην μπαγιατέψει.
Αν ο σκύλος σας δεν θέλει να καταναλώνει την τροφή του (ξηρά τροφή) στεγνή , ή αν υπάρχει ιατρικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές, μουσκέψτε την τροφή μέσα σε ένα μπολ με νερό έως και 30 λεπτά πριν τη σερβίρετε. Εφόσον όμως δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι προτιμήστε να χορηγείται την ξηρά τροφή του σκύλου σας στεγνή , δεδομένου ότι η ξηρά τροφή βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια.
Δεν πρέπει να ασκείτε τον σκύλο σας μία ώρα πριν ή μετά το φαγητό. Οι μεγαλόσωμοι και γιγαντόσωμοι σκύλοι κινδυνεύουν από διάταση ή συστροφή στομάχου , μια κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Τα συμπτώματά της είναι, μεταξύ άλλων, διάταση της κοιλιάς, προσπάθειες ρεψίματος και εμετού και συμπεριφορά που δείχνει έντονη ενόχληση. Αν ανησυχείτε για τον σκύλο σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας.
Πόσο πρέπει να ταΐζετε τον σκύλο σας
Η ποσότητα της τροφής που πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας εξαρτάται από τη φυλή του, τον τρόπο ζωής του και τη θρεπτική του κατάσταση. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας κάθε τροφής ,υπάρχει ένας οδηγός τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαν οδηγό εκκίνησης .Πρέπει να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και η ποσότητα της τροφής που πρέπει να καταναλώνει θα προσαρμοστεί ανάλογα με την θρεπτική του κατάσταση. Αυτή πρέπει να την ελέγχεται μόνοι σας ή με την βοήθεια του κτηνιάτρου σας και δεν πρέπει να σας επηρεάζει η γνώμη φίλων και διαφόρων “ειδικών”.
Άριστη είναι η θρεπτική κατάσταση ενός σκύλου στον οποίο καθώς χαϊδεύουμε την ράχη του μπορούμε να αισθανόμαστε τα πλευρά του αρκετά εύκολα. Αντιθέτως , κακή είναι η θρεπτική κατάσταση ενός σκύλου στον οποίο είτε οι πλευρές του φαίνονται από μακριά , είτε είναι αδύνατον να τις ψηλαφίσουμε γιατί καλύπτονται από παχύ στρώμα λίπους. Επίσης ένας σκύλος σε καλή θρεπτική κατάσταση,όταν τον κοιτάτε από ψηλά, η μέση του, πίσω από τα πλευρά του, θα πρέπει να είναι ορατή ξεκάθαρα και να μη σχηματίζονται πτυχές στα πλάγια όταν περπατάει.
Χρειάζονται οι λιχουδιές;
Σε κάθε σκύλο αξίζει να έχει κάπου-κάπου μια λιχουδιά που έχει κερδίσει με την αξία του, αλλά κάθε φορά που του δίνετε μπουκίτσες δεν πρέπει να ξεχνάτε να αφαιρείτε αυτές τις επιπλέον θερμίδες από το κυρίως γεύμα του για μην τον παραταΐζετε. Τώρα, η ποσότητα και η συχνότητά τους εξαρτάται από την ηλικία , την θρεπτική κατάσταση ,τον τρόπο ζωής του ζώου και το είδος της λιχουδιάς που επιλέγετε. Γενικά, οι λιχουδιές και τα μπισκότα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15% των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά ο σκύλος σας ή το 10% αν του δίνετε μικρότερες λιχουδιές επιβράβευσης με βάση το κρέας.
Αν ο σκύλος σας ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρος, ίσως να μην πρέπει να καταναλώνει πολλές λιχουδιές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει από καμία . Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια μικρή ποσότητα από το καθημερινό φαγητό του σαν λιχουδιά και για την εκπαίδευσή του.
Υπάρχουν κάποιες λειτουργικές λιχουδιές, όπως εκείνες που προορίζονται για τη φροντίδα των δοντιών , κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη , ανάλογα με το βάρος του σκύλου σας. Αν και μπορεί να καλύπτουν έως και το 30% περίπου των θερμιδικών αναγκών του σκύλου σας, είναι εμπλουτισμένες με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για να συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Όπως και με την τροφή,είναι πολύ χρήσιμο να διαβάζετε τις οδηγίες της συσκευασίας και, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το θέμα αυτό να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σας.
Τι δεν πρέπει να να τρώει ο σκύλος σας
Δεν πρέπει να δίνουμε στον σκύλο μας να τρώει από το φαγητό μας την ώρα που τρώμε εμείς. Εκτός από την μικρή μπουκίτσα τροφής που του δίνουμε εκείνη την στιγμή του δίνουμε και κάποια λάθος μηνύματα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας φέρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αντιμέτωπους με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου μας.
Αποφάγια από το τραπέζι μας δεν μπορεί να αποτελούν διατροφική επιλογή για το κατοικίδιο μας. Δεν προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο ζώο μας και ενδέχεται να δημιουργήσουν και προβλήματα υγείας.
Το ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, οπότε, αν πρόκειται να του δώσετε κρέας, να φροντίζετε να μην έχει καρυκεύματα και να το μαγειρεύετε καλά για να σκοτώνονται τα βακτήρια . Επίσης το ώμο κρέας από άποψη θρεπτικής αξίας είναι κατά πολύ κατώτερο του μαγειρεμένου , και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιχείρημα για το αντίθετο , το ότι ο άγριος σκύλος τρώει μόνο ωμό κρέας ,γιατί κατ΄ αντιστοιχία και ο πρωτόγονος άνθρωπος τρεφόταν με ώμο κρέας και μάλιστα μερικές φορές ανθρώπινο !!!
Τα κόκαλα σπάνε εύκολα και μπορούν να κάνουν ζημιά στα δόντια του ή να κολλήσουν στον λαιμό του ή να τραυματίσουν κάποιο άλλο σημείο του πεπτικού συστήματος του .Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σκύλων που από την μακροχρόνια κατανάλωση κόκαλων παρουσιάζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου που θα βρουν λύση στο χειρουργείο. Εκτός αυτών τα κόκαλα δεν προσφέρουν διατροφικά κάτι σημαντικό στο σκύλο μας , δεν έχουν παρά ελάχιστη θρεπτική αξία , άρα δεν υπάρχει λόγος να τα εντάξουμε στην διατροφή του .
Τέλος δεν πρέπει να δίνουμε στο σκύλο μας σοκολάτα για ανθρώπους , κρεμμύδια , σκόρδο , πράσο , σταφύλια και σταφίδες , ωμές ζύμες , αβοκάντο , καρύδια μακαντέμια αφού μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους σκύλους.
Πώς να αλλάξετε τροφή στον σκύλο σας
Όταν για διάφορους λόγους πρέπει να αλλάξετε τη τροφή του σκύλου σας ,αυτό δεν πρέπει να γίνει απότομα ,αλλά σε ένα χρονικό διάστημα 7-10 ημερών.
Αναμίξτε μια μικρή ποσότητα από την καινούργια τροφή στην τροφή που τρώει ή δώστε του τις δύο τροφές χωριστά.
Μέσα στις επόμενες 7-10 ημέρες, αυξήστε σταδιακά την ποσότητα της καινούργιας τροφής, μειώνοντας την ποσότητα της προηγούμενης, μέχρι να φτάσει να τρώει μόνο από την καινούργια.
Αν από μια υγρή τροφή περνάτε σε ξηρά τροφή, ο σκύλος σας θα πρέπει να συνηθίσει την καινούργια υφή της τροφής του. Στην αρχή μπορεί να μασάει περισσότερο την τροφή του, να κάνει περισσότερο χρόνο να φάει και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα θέλει περισσότερο νερό.
Αν περνάτε από ξηρά τροφή σε υγρή, μπορεί να πίνει λίγο λιγότερο νερό και μπορεί να του φανεί παράξενο ότι δεν είναι τραγανή. Να θυμάστε ότι μία μερίδα ξηράς τροφής μπορεί να φαίνεται μικρότερη από μία μερίδα τροφής σε κονσέρβα. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγρή τροφή έχει 70% νερό ,ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ξηρά τροφή είναι 8%.
Αν ο σκύλος σας αρνείται να φάει την καινούργια τροφή, ακόμη κι αν σας την έχει συστήσει ο κτηνίατρος, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, γιατί μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που αρνείται να φάει. Μην ανησυχείτε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχει κι άλλη τροφή που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Μάρκες τροφής για ενήλικους σκύλους
BIO FORM ADULT
HILL’S Vet Essentials Adult Neutered Dog Large Breed
HILL’S Vet Essentials Adult Neutered Dog Medium
HILL’S Vet Essentials Adult Neutered Dog Mini
Nuova fattoria supreme adult
Picart Select adult
Picart Select Adult Lamb & Rice
Picart Select Adult Large Breeds
Picart Select Sensitive Salmon & Rice
Rinti Max-i-mum Βοδινό
RINTI MAX-I-MUM ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
TRAKKER Dog, ADULT formula
Στο κατάστημα μας, PetLand ωρίων, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις τροφές σκύλων ή ακόμα να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση.
Δημοφιλέστερες τροφές για σκύλους.
Κονσέρβα σκύλου GEMON Paté Light mature με Τόνο 400gr